Tampereen Akvaarioseura järjestää syksyisin akvaariohuutokaupan. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton, mutta ainoastaan akvaarioseurojen jäsenet voivat jättää tuotteita huutokaupattavaksi. Tapahtumassa voi maksaa käteisellä ja mobilepayllä.
Huomioithan ostajana seuraavat seikat ennen elävän eläimen ostopäätöstä:
- Tunnet eläimen hoitovaatimukset ja pystyt hoitamaan sitä näiden vaatimusten mukaisesti.
- Jos olet epävarma lajista ja sen suosituksista kysy rohkeasti myyjältä ja harrastajilta lisätietoa.
- Pystyt kuljettamaan hankkimasi eläimen kotiin turvallisesti.
- Tiedät, kuinka se kotiutetaan akvaarioon.
Arvioitu aikataulu
12:00 - 13:00 tavaran vastaanotto
13:00 huutokauppa osa 1
14:30 arpajaiset ja kahvitauko
15:00 huutokauppa osa 2
16:00 marketti osa 2 ja lounastauko
17:00 huutokauppa osa 3
18:00 lopuksi on vielä mahdollisuus ostaa markettipöytään myymättä jääneitä tuotteita
18:30 paikka suljetaan ja siivotaan
Huomaathan, että aikataulu hieman elää sen mukaan miten paljon tuotteita on huutokaupan ja marketin puolella. Esimerkiksi ensimmäinen huutokauppa saattaa hieman viivästyä ja vastaavasti viimeinen huutokauppa päättyä aikaisemmin. Pääsääntöisesti pyrimme jakamaan huutokauppatuotteet tasaisesti jokaiselle huutokauppa kierrokselle.
Saapumisohje huutokauppapaikalle
Vuonna 2024 huutokauppa järjestetään Lempäälän Ideaparkin Bläk Boksissa. BB:hen pääset parhaiten kulkemalla sisään C-ovesta ja kävelemällä suoraan talon toiseen päätyyn.
Tässä linkki IdeaParkin ohjeisiin miten pääset parhaiten perille: Saapuminen - Ideapark Lempäälä
Bussilla
Useiden liikennöitsijöiden vuorot vievät sinut Ideaparkiin aamuvarhaisesta iltamyöhään. Muun muassa linja 50 (Tampere-Lempäälä) kulkee Ideaparkin kautta. Valkeakosken, Ideaparkin ja Tampereen välillä liikennöi lisäksi linja 60 päivittäin sekä Valkeakosken ja Lempäälän välillä linja 63 arkipäivisin. Kyseisillä linjoilla hyväksytään Nysse-lippu. Huomaathan, että kaikki vuorot eivät aja pitkin Ideaparkinkatua, vaan ohittavat Ideaparkin tietä 130 (Valkeakoskelle vievä tie) pitkin.
Omalla autolla
Ideapark sijaitsee Tampere-Helsinki-moottoritien varrella Lempäälässä, vain 18 km Tampereen keskustasta etelään. Omalla autolla pääset vaivattomasti perille liittymästä numero 36. Ideaparkin piha-alueella on ilmaiset pysäköintipaikat 3000 autolle. A-päädyssä on 40 maksullista latauspistettä sähköautoille sekä D-päädystä löydät kaksi latauspistettä lisää.
Navigaattoria varten Ideaparkin osoite on Ideaparkinkatu 4, Lempäälä.
Pyörällä tai kävellen
Ideaparkin ympäristössä on hyvät kevyen liikenteen väylät niin Tampereelta, Lempäälästä kuin Valkeakoskeltakin tullessa. Ideaparkin pyöräpaikat sijaitsevat B- ja C-ovien tuntumassa.
Myyminen huutokaupassa
Huutokaupassa saa tarjota myytäväksi mitä tahansa akvaarioharrastukseen liittyvää kuten kaloja, vesi- ja huonekasveja, akvaariotarvikkeita, kirjallisuutta ja kalanruokia, poislukien EU:n ja kansallisen vieraslajiluettelon sisältämät lajit. Järjestäjä ottaa 10% huutokauppapalkkion tuotteen myyntihinnasta, loput saa tuotteen myyjä. Kaikkien tuotteiden pohjahintana on 2,00 euroa, ellei myyjä ole merkinnyt tuotteelle suurempaa pohjahintaa. Tuote myydään huutokaupassa eniten tarjoavalle. Jos huutoja ei tule, tuote siirretään erilliselle myyntipöydälle (ns. markettipöytä), josta tuote voidaan myydä myyjän ilmoittamalla pohjahinnalla (jos et halua tuotettasi myytäväksi marketissa, laita siitä selkeä merkintä tuotteen huutokauppalappuun). Huutokauppaan ei oteta samaa tuotetta liian montaa kappaletta. Jos samoja tuotteita tulee kovin monta, järjestäjä pitää itsellään oikeuden siirtää osan tavarasta suoraan markettipöydälle. Myytäväksi tavaraa saavat tuoda kaikkien akvaarioseurojen jäsenet. Ostamaan saa tulla kuka tahansa.
Lisätietoa huutokaupasta kannattaa käydä lukemassa TAS:n huutokauppasäännöistä.
Käytännönvinkkejä
- Pakkaa partamonnit yksittäin (useamman akvaristin kodissa on yhden partamonnin mentävä kolo, mutta vain harvalla kahdelle.)
- Myös isohkot kalat kannattaa pakata yksittäin vaikka ne myytäisiinkin esimerkiksi kutuparina, jotta happi riittää varmasti koko päiväksi.
- Todella isojen kalojen kohdalla akvaariohuutokauppa ei välttämättä ole paras vaihtoehto myymiseen sillä päivä on pitkä ja isot kalat tarvitsevat paljon happea. Hätätilanteita varten seuralla on ensiapuvälineet millä lisätä happea veteen ja kalojen vointia tarkkaillaan säännöllisesti, mutta isoille kaloille paras vaihtoehto on yleensä päästä suoraan kotiakvaariosta uuteen kotiin. Isot kalat suosittelemme pakkaamaan niin, että kuljetusastiaan voidaan lisätä happea tarvittaessa helposti.
- Kerro jos kasvit ovat altaasta missä on limaskaa, sukarapuja tai kotiloita.
- Kerro avoimesti, jos lajitunnistus ei ole varma (yllättävän usein paikalla on joku kasvitieteilijä tai kalanviljelijä..)
- Varaa kokopäivä aikaa. Tapahtuma on luonteeltaan sosiaalinen, joten huutokauppa etenee hissuksiin ja tauot ovat pitkiä.
- Jos laatikkoosi on kertynyt pikkusälää jonka arvo ei ylitä 2€ voit koostaa niistä "Akvaristin irtokarkkipussin".
- Tulee mukaan talkoilemaan! Tapahtuma on aina järjestäjiensä ja osallistujiensa näköinen! 🙂
Tuotteiden merkitseminen
Myytävät tuotteet pitää merkitä hyvin. Tuotteiden merkitsemiseen on käytettävä huutokauppalappuja, joita voit tallentaa omalle koneellesi täältä: Huutokauppalaput (Excel, 81 KB). Tyhjät huutokauppalaput ovat saatavilla myös PDF - muodossa, jolloin tulostettuihin lappuihin voidaan kirjoittaa tuotteiden tiedot käsin: Huutokauppalaput (PDF, 13 KB). Voit myös tehdä samanlaisenlapun käsin.
Huutokauppalappuihin täytetään omien myyntituotteiden tiedot (huomaa, että lapun harmaa osa täyttyy automaattisesti kun täytät Excelissä valkoisen osan), laput tulostetaan ja kiinnitetään myytäviin tuotteisiin niin, että harmaan osan saa repäistyä helposti irti. Huutokauppalapun repäistävä osa jää rahastuksen yhteydessä kassalle ja tuotteiden myyntisummat syötetään tietokoneelle vasta myöhemmin pahimman ruuhkan hälvennyttyä. Tämä nopeuttaa merkittävästi jonon kulkua marketissa. Alla esimerkkikuva oikein täytetystä ja tuotteeseen kiinnitetystä huutokauppalapusta.
Kalojen pakkaaminen
Isokokoiset ja piikikkäät kalat voidaan pakata kannellisiin muoviastioihin. Mikäli kannen voi helposti avata, voidaan astian läpinäkyvyydestä joustaa. Myyntiin ei saa tuoda liian pieniä tai nuoria kalanpoikasia eikä sairaita, epämuodostuneita tai keinotekoisesti muunneltuja kaloja. Harvinaisten eläinten mukana on oltava seikkaperäinen hoito-ohje.
Kalapusseihin laitetaan vettä ja ilmaa/happea 1:4 – 1:3. Vettä ei saa laittaa liikaa vaan ilmatilaa on jätettävä riittävästi. Alla mallikuva kalapussin oikeasta vesimäärästä. Jos pussi on kulmikas kannattaa nurkat teipata pyöreäksi, jotta kalat eivät litisty nurkan taittuessa.
Esimerkki sopivasta vesimäärästä ja lyhyt ohjeistus siitä miten kalapussista saa napakan puhaltamatta sinne: